Spiksorter
Det finns en mängd olika spik, här kan du läsa mer om ankarspik, bleckspik, dubbelhuvad spik, dyckert, hemaspik, huggen dyckert, huggen spik, kamspik, klammerspik, klippspik, klockspik, lackerad spik, panelspik, pappspik, rostfri kamspik, rostfri spik, rostfri murkamspik, räfflad trådspik, ”snickarspik”, skivspik och slagspik.
Ankarspik
Spik med kamgängat skaft och flat huvud. Användningsområde: för spikning av byggbeslag och plåtreglar mot trä.
Bleckspik
Spik med kamgängat skaft, svagt kullrigt huvud. Användningsområde: för plåtslageriarbeten.
Dubbelhuvad spik
Spik med dubbla huvuden och räfflat skaft. Användningsområde: vid tillfälliga konstruktioner under pågående bygge. De dubbla huvudena gör att spiken är lätt att dra ut.
Dyckert
Spik med koniskt huvud och räfflat skaft. Användningsområde: spikning där huvudet skall döljas i träet.
Hemaspik
Spik med hylsa och stift i kragat eller gängat utförande. Användningsområde: spikning av regel, syll, karm, konsoler med mera. I lättbetong och lättklinkerblock, där höga utdragsvärden krävs.
Huggen dyckert
Spik med koniskt huvud, hugget och räfflat skaft. Användningsområde: spikning av spånskivor och hårda träfiberskivor på träunderlag där huvudet skall döljas.
Huggen spik
Spik med hugget skaft och flat försänkt huvud. Användningsområde: för tillfällen då extra fästningsförmåga krävs, som spikning av gipsskivor.
Kamspik
Elförzinkad spik med kamgängat skaft och lågkullrigt huvud. Användningsområde: Används där kraven på utdragshållfastheten är stor.
Klammerspik
Varmförzinkad spik med svagt kullrigt eller flat huvud och ett runt kamgängat skaft. Användningsområde: plåtslageri, för fäste av bland annat fönsterbleck eller fotplåt.
Klippspik
Kallklippt spik med en koniskt skaft. Användningsområde: spikning av syll, karm, regel med mera i bland annat lättbetong.
Klockspik
Varmförzinkad spik med kamgängat skaft, lackerat huvud och tätningsbricka. Användningsområde: spikning av byggplåt för taktäckning.
Lackerad spik
Förzinkad spik med räfflat skaft och lågkullrigt huvud som lackerats. Användningsområde: spikning av färdigmålade snickerier.
Panelspik
Spik med runt naggat skaft och kullrigt huvud. Användningsområde: synlig spikning av panelbeklädnad.
Pappspik
Varmförzinkad spik med flat huvud och kort runt skaft. Användningsområde: att fästa takpapp och asfaltboard.
Rostfri kamspik
Spik med svagt kullrigt huvud och ett runt kamgängat skaft. Användningsområde: för fuktig miljö där risken för rost är stor och där kraven på utdragshållfasthet är stor.
Rostfri spik
Spik med flat huvud och räfflat skaft. Användningsområde: spikning av ytterpanel och staket av impregnerat virke. Fungerar i fuktig miljö där risken för rost är stor.
Rostfri murkamspik
Rostfri spik med runt kamgängat skaft. Användningsområde: skalmursförankring i korrosiv miljö och där hårda krav på utdraghållfasthet ställs.
Räfflad trådspik, ”snickarspik”
Spik med flat huvud och räfflat skaft. Den vanligaste av alla spiktyper. Användningsområde: byggnadssnickeri, regelverk, takstolar och ställningar.
Skivspik
Elförzinkad spik med runt skaft och flat huvud. Användningsområde: spikning av porösa skivor på träunderlag.
Slagspik
En kraftig och härdad spik med runt skaft och flat huvud. Användningsområde: spikning i hårda material som betong och tegel.